European Audiovisual Observatory – Γυναίκες επαγγελματίες στην ευρωπαϊκή κινηματογραφική παραγωγή

European Audiovisual Observatory – Γυναίκες επαγγελματίες στην ευρωπαϊκή κινηματογραφική παραγωγή

Η μελέτη του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου του Οπτικοακουστικού Τομέα πραγματεύεται την παρουσία των γυναικών μεταξύ των επαγγελματιών του κινηματογράφου από τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες:

  1. Πώς εκπροσωπούνται οι γυναίκες μεταξύ των ενεργών επαγγελματιών; 
  2. Ποιο είναι το μέσο ποσοστό των επαγγελματιών γυναικών ανά ταινία; 
  3. Ποιες είναι οι εργασίες που πραγματοποιούνται από τις γυναίκες (ομάδες που καθοδηγούνται από γυναίκες);

Η ανάλυση που παρουσιάζεται σε αυτήν την ενότητα βασίζεται σε στοιχεία από τη βάση δεδομένων LUMIERE του Ευρωπαϊκού Οπτικοακουστικού Παρατηρητηρίου, η οποία συγκεντρώνει τις ετήσιες εισαγωγές σε ταινίες που κυκλοφορούν στο θέατρο από μια μεγάλη ποικιλία πηγών, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών κινηματογραφικών οργανισμών και των στατιστικών υπηρεσιών. Το δείγμα της μελέτης αποτελείται από ευρωπαϊκές ταινίες μεγάλου μήκους που έχουν παραχθεί μεταξύ 2017 και 2021 και κυκλοφόρησαν στους κινηματογράφους στην Ευρώπη μεταξύ 2017 και 2021. Το σύνολο δεδομένων περιλαμβάνει μόνο ταινίες για τις οποίες ήταν δυνατό να παρακολουθηθεί τουλάχιστον μία εμπορική προβολή σε μία από τις ευρωπαϊκές αγορές που καλύπτονται στο Βάση δεδομένων LUMIERE. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο ετήσιος αριθμός ταινιών που παράγονται σε μια δεδομένη χώρα όπως εμφανίζεται στο LUMIERE μπορεί να διαφέρει από τα επίσημα στοιχεία παραγωγής, καθώς η βάση δεδομένων περιλαμβάνει μόνο ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει εμπορικά. 

Η παρούσα μελέτη λαμβάνει υπόψη την προέλευση των κινηματογραφικών έργων και όχι την εθνικότητα των σκηνοθετών. Μια ταινία θεωρείται ότι είναι ευρωπαϊκής προέλευσης όταν παράγεται και χρηματοδοτείται από μια ευρωπαϊκή χώρα. Για τους σκοπούς αυτής της ανάλυσης, τα 46 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης θεωρούνται ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, η βάση δεδομένων LUMIERE καλύπτει 34 ευρωπαϊκές αγορές για ταινίες που παράγονται μεταξύ 2017 και 2021. Εφόσον το LUMIERE παρακολουθεί ταινίες βάσει εισιτηρίων, ο όγκος παραγωγής ταινιών σε εκείνες τις χώρες που δεν καλύπτονται στη βάση δεδομένων μπορεί να έχει υποτιμηθεί (δηλ. δεν περιλαμβάνουν ταινίες που κυκλοφόρησαν μόνο στις εθνικές τους αγορές).

Στη μελέτη μπορείτε να βρείτε στοιχεία και διαγράμματα όπως:

Τα ποσοστά των γυναικών διευθυντών στις ομάδες (2017-2021)

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.