Σε μία εποχή που όλα αλλάζουν και η Ε.Ε καλείται να βρει ξανά τον βηματισμό της, η φράση που αποδίδεται στον Ζαν Μονέ “αν η Ευρώπη χρειάζεται να δημιουργηθεί ξανά θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τον πολιτισμό”, συνοψίζει όλο το νόημα της απαιτούμενης δράσης, υποστηρίζει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Γεωργούλης.
Εκφράζοντας τη σημασία του έργου όλων των εργαζομένων στους Δημιουργικούς και Πολιτιστικούς τομείς, μετά τις πρόσφατες διαμαρτυρίες των ανθρώπων του πολιτισμού στα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Αλέξης Γεωργούλης δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ένα βίντεο με το μήνυμα “Όλοι συμβάλλουν και έχουν δικαιώματα”.
“Θέλησα να πω μία ιστορία για το πόσοι εργαζόμενοι συμβάλλουν με την δουλειά τους και τις γνώσεις τους, για να παραχθεί κάθε φορά ένα πολιτιστικό προϊόν. Όλοι στον χώρο έχουν δικαιώματα που έχουν πληγεί με το ξέσπασμα του ιού και δεν πρέπει να τους ξεχνάμε. Η στήριξη στον πολιτισμό πρέπει να είναι μακροπρόθεσμη και να μην αφήνει κανέναν πίσω”, υπογράμμισε ο Αλέξης Γεωργούλης, τακτικό μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση των μέτρων από το Υπουργείο Πολιτισμού στις αρχές Απριλίου, ο Αλέξης Γεωργούλης, απέστειλε επιστολή στην αρμόδια Υπουργό, στην οποία ανέλυσε εκτενώς τα προβλήματα του κλάδου και ανέδειξε την ανεπάρκεια των μέτρων να καλύψουν τις ανάγκες που προκύπτουν από την κρίση του COVID-19. Στην επιστολή επίσης ζήτησε την ένταξη των καλλιτεχνών και εργαζομένων του κλάδου στο έκτακτο επίδομα με κριτήρια που αναγνωρίζουν την επισφάλεια του κλάδου και την αδήλωτη εργασία που τον μαστίζει. Κυρίως επεσήμανε την ανάγκη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για μία βιώσιμη πολιτική για τον πολιτισμό.
1. Για τα θέματα πολιτισμού, ο Αλέξης Γεωργούλης από την πρώτη στιγμή κατέθεσε επείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την επέκταση των κονδυλίων χρηματοδότησης πολιτιστικών φορέων και καλλιτεχνών. Παράλληλα, κατέθεσε δεύτερη ερώτηση για την στήριξη των καλλιτεχνών και εργαζομένων του κλάδου στην μετά COVID-19 εποχή, μετά τις εκτιμήσεις ότι η επιστροφή στην ομαλότητα δεν ισχύει για τον συγκεκριμένο κλάδο, όπου θα χρειαστεί χρονικό διάστημα από ένα εξάμηνο έως δύο έτη.
2. Σε συνεργασία με το Cultural Creators Friendship Group συντάχθηκε επιστολή προς τα Υπουργεία Πολιτισμού όλων των κρατών μελών, αλλά και την Επιτροπή όπου ζητείται:
Την επιστολή συνυπέγραψαν 105 Ευρωβουλευτές και 320 πολιτιστικές ενώσεις και οργανισμοί εκπροσώπησης. Η επιστολή είναι ακόμη ανοιχτή και μπορείτε να την κοινοποιήσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύρωσης και να την στηρίξετε εδώ :