Ένθεση HTML μη διαθέσιμη.

Ομιλία του ΕΒ Αλέξη Γεωργούλη στην Επιτροπή Καταπολέμησης του Καρκίνου (14/10/2021)

Α. Γεωργούλης: “Στοίχημα είναι να πετύχουμε μια πολιτική που θα περιλαμβάνει απτές πρακτικές με πραγματικό αποτέλεσμα”

YouTube player

 

Με ομιλία του στην Ειδική Επιτροπή για την Καταπολέμηση του Καρκίνου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 14/10/2021, ο Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης έθιξε μία σειρά καίριων ζητημάτων που αφορούν τη νόσο του καρκίνου. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συγκρότησης Ψηφίσματος αναφορικά με τον αγώνα καταπολέμησης του καρκίνου.

Μέσα από την ομιλία του κατέστησε σαφές ότι στόχος και απόλυτη ανάγκη είναι η συγκρότηση μίας πολιτικής που θα περιλαμβάνει “απτές πρακτικές με πραγματικό αποτέλεσμα” προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τόσο των καρκινοπαθών όσο και των φροντιστών τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ευρωβουλευτής δήλωσε: “Παρατηρούμε διαφορετικές ταχύτητες μεταξύ των κρατών μελών ως προς την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου. Είναι πολύ σημαντικό να πετύχουμε ίση πρόσβαση των πολιτών στην ανίχνευση και στη θεραπεία του καρκίνου, μείζονα θέματα για τα οποία απαιτείται περισσότερη χρηματοδότηση, και καλύτερος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Ολοκλήρωσε την ομιλία του θέτοντας ορισμένες βασικές ερωτήσεις σχετικά με τις “διαφορετικές ταχύτητες” που παρατηρούνται μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου, τις δυνατότητες για άμεση οικονομική ανακούφιση των καρκινοπαθών αλλά και των φροντιστών τους αλλά και τις ενέργειες που απαιτούνται για την επανένταξη των καρκινοπαθών στην αγορά εργασίας.

Να σημειωθεί ότι το Ψήφισμα που ετοιμάζεται είναι πολύ σημαντικό γιατί για πρώτη φορά η Ευρώπη σχεδιάζει μια πολιτική για τον καρκίνο, τη στιγμή που ο καρκίνος, είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου στις περισσότερες χώρες της Ένωσης. 1,4 εκατομμύρια ανθρώπων πεθαίνουν από καρκίνο ετησίως στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων 6.000 παιδιά. Στο εν λόγω Ψήφισμα, ο Ευρωβουλευτής έχει καταθέσει τροπολογίες που αφορούν προτάσεις για πιθανά μέτρα οικονομικής ανακούφισης των καρκινοπαθών, όπως για παράδειγμα, πολιτικές με φορολογικά εργαλεία απαλλαγής των καρκινοπαθών, αλλά και των φροντιστών τους, οι οποίοι χρειάζονται ισχυρή στήριξη κατά των τόσο δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζουν.

Το σύνολο των τροπολογιών που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής είναι 127 εκ των οποίων οι σημαντικότερες αφορούν:

  • φορολογικά μέτρα όπως μειώσεις και απαλλαγές με σκοπό την οικονομική ανακούφιση τόσο των καρκινοπαθών όσο και των φροντιστών τους.
  • την επανένταξη των καρκινοπαθών στην αγορά εργασία μέσω της λήψης μέτρων όπως εργαλεία παροχής κινήτρων στους εργοδότες, καθώς και εργαλεία εκπαίδευσης και κατάρτισης των ασθενών σε περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξουν επαγγελματική σταδιοδρομία.
  • την εξέταση και εξάλειψη των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων στην πρόληψη του καρκίνου και την πρόσβαση στην περίθαλψη.
  • μέτρα για άμεση θεραπεία των καρκινοπαθών, με ιδιαίτερη έμφαση στην έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία. Τονίζοντας πως είναι σημαντικό να δοθεί βάση στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου.