UNESCO: Πολιτιστικοί και Δημιουργικοί Τομείς κατά τον COVID-19: Μία άποψη του οικονομικού αντίκτυπου

UNESCO: Πολιτιστικοί και Δημιουργικοί Τομείς κατά τον COVID-19: Μία άποψη του οικονομικού αντίκτυπου

Η UNESCO πραγματοποίησε μελέτη σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στου Πολιτιστικούς και Δημιουργικούς τομείς.

Καμία γωνιά του πλανήτη μας δεν έχει μείνει ανέγγιχτη από την κρίση του COVID-19. Ο ίδιος ο ιός έχει κοστίσει πολλές ζωές και τα lockdown που βιώνουν πολλές χώρες έχουν καταστρέψει θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι δύσκολο να προβλεφθεί και να μετρηθεί. Οι Πολιτιστικές και Δημιουργικές βιομηχανίες ήταν από τους πρώτους τομείς που έκλεισαν τις πόρτες τους και θα είναι από τους τελευταίους που θα ανοίξουν ξανά. 

Μεγάλα τμήματα του τομέα εξαρτώνται από την ανθρώπινη συνάθροιση. Ως αποτέλεσμα, οι δραστηριότητες που βασίζονται σε χώρους, όπως το θέατρο, η ζωντανή μουσική, τα φεστιβάλ, οι κινηματογράφοι και τα μουσεία, έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά. Σε όλο τον κόσμο, τα μέσα διαβίωσης των εργαζομένων σε διαφορετικούς τομείς έχουν επηρεαστεί βαθιά από τα lockdown και τα μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης. Το δημιουργικό οικοσύστημα, το οποίο συνδυάζει μια χούφτα πολυεθνικούς ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων με ένα πλήθος ανεξάρτητων δημιουργικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απασχολεί ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των εργαζομένων. 

Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από τις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες για τα προς το ζην. Ωστόσο, η συχνά επισφαλής (ή μη συμβατική) φύση της δουλειάς τους έχει κάνει τους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες του πολιτισμού ιδιαίτερα ευάλωτους στους οικονομικούς κλυδωνισμούς που έχει προκαλέσει η πανδημία.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΚΡΙΣΗΣ 

Παρά τις προκλήσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, ορισμένα ευρήματα είναι σαφή όταν εξετάζουμε τα διεθνή στοιχεία: 

  • Οι πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες που εξαρτώνται περισσότερο από τη φυσική παρουσία του κοινού έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες σε σχετικούς όρους, σε πολλά διαφορετικά εθνικά πλαίσια. 
  • Μελέτες σε επίπεδο χώρας αναφέρουν μια συνολική πτώση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών το 2020. 
  • Οι επιδόσεις των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών σε διάφορες χώρες είναι επίσης σταθερά χειρότερες από τις συνολικές επιδόσεις. 
  • Οι απώλειες εσόδων των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών το 2020 κυμαίνονταν μεταξύ περίπου 20 και 40% σε διάφορες χώρες.
  • Η τύχη των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών σε διαφορετικές περιοχές φαίνεται να συνδέεται με τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες στο σύνολό τους αντιμετώπισαν την πανδημία. Οι μεγαλύτερες απόλυτες μειώσεις στην οικονομική συνεισφορά των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών έχουν παρατηρηθεί σε μεγαλουπόλεις και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου αυτές οι βιομηχανίες είναι πολύ συγκεντρωμένες.
  • Οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν βιώσει υψηλότερα επίπεδα απώλειας εισοδήματος και ανεργίας από άλλες κατηγορίες πολιτιστικών και δημιουργικοί εργαζόμενοι.

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το κείμενο της μελέτης εδώ.