“Τα φεστιβάλ έχουν σημαντική συνεισφορά στις τοπικές οικονομίες και αντιπροσωπεύουν καλές πρακτικές υλοποίησης της ευρωπαϊκής πολιτικής πολιτισμού, προάγωντας την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ποικιλομορφίας και ταυτότητας” δήλωσε ο Αλέξης Γεωργούλης στην έναρξη της εκδήλωσης “Τα φεστιβάλ στην μετά Covid-19 εποχή”.
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αλέξη Γεωργούλη, είχε ως σκοπό την ενδυνάμωση του ρόλου των φεστιβάλ και την ανεύρεση τρόπων ενίσχυσής τους μετά και από την κρίση που προκαλεί η πανδημία COVID-19. Παράλληλα σκοπός ήταν μέσα από τον διάλογο και τη συμμετοχή θεσμικών και εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτων να αναδειχθούν και να ενισχυθούν οι Δημιουργικοί και Πολιτιστικοί Τομείς στο πλαίσιο της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, με αφορμή και την Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι:
- Θέμις Χριστοφίδου, Γενική Διευθύντρια της Επιτροπής για Εκπαίδευση, Νεολαία, Πολιτισμό, Αθλητισμό
- Ευρωβουλευτής Martina Michels (ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς)
- Ευρωβουλευτής Hannes Heide (ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών)
- Κathrin Deventer, Γενική Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ
- Νiels Righolt, Αντιπρόεδρος της Culture Action Europe
- Μάνος Βουγιούκας, Γενικός Γραμματέας του Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού
και οι φορείς
- Athens Digital Arts Festival (ADAF)
- Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος Κύπρου
- Ιnter Alia – Civic Action Meeting Point
- Ελευσίνα, Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023
Στις εισαγωγικές τους τοποθετήσεις, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσαν ότι ειδικά τα φεστιβάλ επλήγησαν σε σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κρίσης της πανδημίας. Ωστόσο στην μετά COVID-19 εποχή, ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός για την ανάκαμψη του τομέα. Συγκεκριμένα η Θέμις Χριστοφίδου δήλωσε: “Η Επιτροπή έχει πάρει πρωτοβουλίες για να ενισχύσει τον πολιτισμό, συμπληρώνοντας τα μέτρα των εθνικών κυβερνήσεων, στην αρμοδιότητα των οποίων βρίσκεται αυτός ο τομέας. Το πρόγραμμα Creative Europe, που έχει τώρα ενισχυμένο προϋπολογισμό, θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τα φεστιβάλ. Τα φεστιβάλ δημιουργούν κοινότητες όπου συμμετέχουν καλλιτέχνες, επιστήμονες και το ευρύ κοινό. Επιπλέον, τα φεστιβάλ συνδέονται και με το όραμα για το αισθητικό περιβάλλον των πόλεων που έχει το πρόγραμμα Bauhaus. Γιατί τα φεστιβάλ μπορούν να είναι χώρος συζήτησης για το πώς ονειρευόμαστε τις πόλεις μας.”
Η Martina Michels από την πλευρά της σημείωσε ότι: “τα φεστιβάλ είναι σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής βιομηχανίας και πρέπει να ενισχυθούν, ιδίως εκείνα που δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν λόγω πανδημίας.” Πρότεινε επίσης να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο των Φεστιβάλ. Πρόσθεσε ότι τα φεστιβάλ πρέπει να λειτουργούν με αυτονομία, ακολουθώντας τους κανόνες της δημοκρατίας.
Ο Hans Heidde υπογράμμισε ότι: “τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης πρέπει να χρηματοδοτήσουν δράσεις πολιτιστικές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε προτείνει εμφατικά να αποδοθεί στον πολιτισμό το 2% των προϋπολογισμών των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης αλλά φαίνεται ότι δεν έχει εισακουστεί, παρότι οι Δημιουργικοί Τομείς χτυπήθηκαν σκληρά στην πανδημία. Πρέπει οι Ευρωβουλευτές να επαγρυπνούν για την ενίσχυση του πολιτισμού.” επαναφέροντας την βασική θέση της Ομάδας Φιλίας Πολιτιστικών Δημιουργών, στην οποία είναι μέλη οι Ευρωβουλευτές Heide και Γεωργούλης.
Στο α΄ μέρος της εκδήλωσης η Kathrin Deventer, Γενική Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ ανέφερε ότι: “Υπάρχει η ιδέα για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής πλατφόρμας φεστιβάλ που θα βραβεύει ετησίως την καλύτερη διοργάνωση, λαμβάνοντας υπόψη και τη γνώμη των θεατών.
Χρειαζόμαστε διασυνοριακή συνεργασία. Η Ευρώπη είναι ένα ενδιάμεσο βήμα για την πλανητική ενότητα και συνεργασία, γιατί οι προκλήσεις είναι παγκόσμιες”. O Niels Righolt, Αντιπρόεδρος της Culture Action Europe, από την πλευρά του αναφέρθηκε στα προβλήματα που προέκυψαν από την πανδημία: “Η πανδημία έδειξε πόσο ευάλωτος ήταν ο πολιτιστικός τομέας. Καταστράφηκαν οικονομικά πολλοί/ές καλλιτέχνες/ιδες αφού για 20 μήνες οι χώροι της Τέχνης δεν λειτουργούσαν. Και η εκκίνηση δεν θα γίνει αυτόματα. Ο κλάδος υποφέρει αλλά δεν έχει μπει ακόμη στο κέντρο των συζητήσεων όσων λαμβάνουν τις αποφάσεις. Το μέγεθος του προβλήματος ώθησε σε συλλογική δράση και διεκδικήσεις τους/τις καλλιτέχνες/ιδες.” ενώ ο Μάνος Βουγιούκας, Γενικός Γραμματέας του Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού συμπλήρωσε τη συνδεση των φεστιβάλ με τον τουρισμό υπογραμμίζοντας ότι: “Τα φεστιβάλ μπορούν να προσελκύσουν νέους επισκέπτες που αναζητούν παράλληλα με τις διακοπές τους και πολιτιστικά προϊόντα αφού μπορούν να συμβάλουν στον εμπλουτισμό της προσφοράς πολιτιστικών προϊόντων. Τέλος, τονίστηκε ότι το νέο Creative Europe έχει ξεκάθαρη αναφορά στον τουρισμό για πρώτη φορά και αυτό είναι πολύ θετικό”.
Στο β’ μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές από τους Athens Digital Arts Festival (ADAF), Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος Κύπρου, Inter Alia – Civic Action Meeting Point και Elevsis2023 – Ελευσίνα -Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023.
Κλείνοντας την εκδήλωση ο Αλέξης Γεωργούλης, είπε ότι τα φεστιβάλ μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη να προχωρήσει σε μια νέα αναγέννηση, γιατί ο πολιτισμός είναι το καλύτερο όχημα για αυτήν αλλά και για κάθε μετάβαση. Όταν στηρίζουμε τα φεστιβάλ, στηρίζουμε την κληρονομιά μας, στηρίζουμε τη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή και την πολυμορφία μας.