“Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον πολιτισμό αυτήν την ώρα”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 15/5/2020

Αλέξης Γεωργούλης: “Δεν μπορούμε να αποκλείουμε τον πολιτισμό αυτή την ώρα”

 

Σήμερα τοποθετηθήκαμε ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την διαπραγμάτευση στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), δηλαδή για την ραχοκοκαλιά όλων των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως μεταφράζεται σε δημοσιονομικούς όρους. 

Παρά τα όποια θετικά στοιχεία του ψηφίσματος, ο λόγος που  δήλωσα αποχή είναι η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στους Δημιουργικούς και Πολιτιστικούς Τομείς.  Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την κοινή δήλωση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, “Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου έχει πολλά θετικά στοιχεία, τα οποία και υποστηρίξαμε με την ψήφο μας. Επιλέξαμε την αποχή στην ψήφο επί του συνόλου, γιατί το συμβιβαστικό ψήφισμα, υπό την πίεση των δεξιών πολιτικών ομάδων, δεν περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες προτάσεις και τις “κόκκινες γραμμές” του Ευρωκοινοβουλίου για το αναγκαίο ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης και τον νέο Πολυετή Προϋπολογισμό, γεγονός που διευκολύνει την συρρίκνωσή τους από την Κομισιόν και κυρίως το Συμβούλιο και την αγνόηση του Ευρωκοινοβουλίου σε έναν τελικό ανεπαρκή συμβιβασμό, που ήδη μεθοδεύεται στο ευρωπαϊκό παρασκήνιο”.

Με την ιδιότητα του τακτικού μέλους της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου, καταβάλλω από την πρώτη στιγμή προσπάθειες για την ενσωμάτωση τροπολογιών στο σχετικό ψήφισμα για τον χώρο του πολιτισμού, μεταφέροντας τα αιτήματα του κλάδου και όσα έχω καταθέσει μέσω ερωτήσεων, επιστολών και παρεμβάσεων. Συγκεκριμένα, διεκδικώ: 

  • Την αύξηση του ποσού που αντιστοιχεί στο Creative Europe για το 2012-2027.

  • Την συμπερίληψη των πολιτιστικών φορέων και του δημιουργικού και πολιτιστικού κλάδου της οικονομίας ως ωφελούμενων από την Επενδυτική Πρωτοβουλία για τον COVID-19 (Coronavirus Investment Initiative).

  • Την συμπερίληψη του Δημιουργικού και Πολιτιστικού Τομέα στους τομείς προτεραιότητας για το Ταμείο Ανάκαμψης.

  • Την διάθεση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία στον Δημιουργικό και Πολιτιστικό Τομέα.

  • Το άνοιγμα των επενδυτικών πρωτοβουλιών όπως το InvestEU στον πολιτισμό.

  • Έκτακτα μέτρα στήριξης για δημιουργούς, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.

  • Μέτρα αποτροπής και θωράκισης του κλάδου από μελλοντικές κρίσεις.

Να σημειωθεί ότι η διαπραγμάτευση για το ΠΔΠ παραμένει ανοιχτή παρά το γεγονός ότι πλέον μπαίνουμε στην τρίτη χρονιά που τα θεσμικά όργανα δεν μπορούν να συμβιβαστούν. Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνολικά εμφανίζεται παροπλισμένο, καθώς έχει τεθεί στο περιθώριο λόγω των μέτρων για τον COVID-19. 

Παρά τις κινητοποιήσεις της Κοινωνίας των Πολιτών πανευρωπαϊκά, δυστυχώς για άλλη μια φορά υπογραμμίζεται ότι απαιτούνται ακόμη περισσότερες πιέσεις προκειμένου να προωθηθεί ο πολιτισμός ως προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή ατζέντα. Με κάθε τρόπο θα επαναφέρουμε τα αιτήματά μας, ώσπου να γίνει σαφές ότι η ευρωπαϊκή συνοχή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την ενίσχυση του πολιτισμού. 

Σε μία εποχή που όλα αλλάζουν και η Ε.Ε καλείται να βρει ξανά τον βηματισμό της, η φράση που αποδίδεται στον Ζαν Μονέ “αν η Ευρώπη χρειάζεται να δημιουργηθεί ξανά θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τον πολιτισμό”, συνοψίζει όλο το νόημα της απαιτούμενης δράσης της ΕΕ.