Μελέτη UNESCO – <strong>Social Media για την Ειρήνη: τοπικά μαθήματα για παγκόσμιες πρακτικές</strong>

Μελέτη UNESCO – Social Media για την Ειρήνη: τοπικά μαθήματα για παγκόσμιες πρακτικές

Η μελέτη “Social Media για την Ειρήνη: τοπικά μαθήματα για παγκόσμιες πρακτικές” έχει πραγματοποιηθεί από το Γραφείο Διασύνδεσης της UNESCO στις Βρυξέλλες και δημοσιευθεί το έτος 2023. 

Το επιβλαβές περιεχόμενο, ιδιαίτερα η ρητορική μίσους και η παραπληροφόρηση, πλέον είναι διάχυτο στην ψηφιακή σφαίρα, επηρεάζοντας βαθιά τις ζωές των ανθρώπων πέρα από τις εικονικές αλληλεπιδράσεις. Εισχωρεί στον πραγματικό κόσμο, επηρεάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική συνοχή, τις δημοκρατίες και την ειρήνη. Η συνθήκη αυτή έχει διαβρώσει τον δημόσιο λόγο και έχει κατακερματίσει τις κοινωνίες, με τις περιθωριοποιημένες κοινότητες να φέρουν συχνά τις συνέπειες. 

Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί την κατανόηση των βασικών αιτιών και των επιπτώσεων του επιβλαβούς περιεχομένου. Οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οι διεθνείς φορείς πρέπει να συνεργαστούν για να αναπτύξουν στρατηγικές που διαφυλάσσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα στο διαδίκτυο, προστατεύοντας παράλληλα τους χρήστες. 

Αυτή η δημοσίευση, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου της UNESCO «Social Media 4 Peace» το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνει επισκόπηση της έρευνας που διεξήχθη στο πλαίσιο του έργου με επίκεντρο τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κένυα και την Ινδονησία. Τα στοιχεία που αξιοποιήθηκαν περιλαμβάνουν αναλύσεις των ρυθμιστικών πλαισίων που διέπουν το επιβλαβές περιεχόμενο στο διαδίκτυο σε αυτές τις χώρες-στόχους, αξιολογήσεις εργαλείων αυτορρύθμισης και πολιτικών ελέγχου περιεχομένου πλατφορμών και χαρτογράφηση των τοπικών προσπαθειών της κοινωνίας των πολιτών. 

Η μελέτη στοχεύει να δώσει πληροφορίες στις παγκόσμιες συζητήσεις αναφορικά με την αντιμετώπιση του επιβλαβούς περιεχομένου, ειδικά σε περιβάλλοντα επιρρεπή σε συγκρούσεις, εμβαθύνοντας στην πολυπλοκότητα των πολιτικών, πολιτιστικών, γλωσσικών και κοινωνικών πλαισίων αυτών των χωρών. Οι γνώσεις που προκύπτουν αναμένεται να χρησιμεύσουν ως οδηγοί για τα ενδιαφερόμενα μέρη που επιδιώκουν να προωθήσουν την ελευθερία της έκφρασης και ένα ασφαλέστερο διαδικτυακό περιβάλλον.

Από την παρούσα μελέτη, προέκυψαν διάφορα ποσοστά και πληροφορίες, όπως ότι μόνο το 13% του προϋπολογισμού εποπτείας του Facebook διατέθηκε για την ανάπτυξη αλγορίθμων για τον εντοπισμό παραπληροφόρησης εκτός των ΗΠΑ το 2020.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη ΕΔΩ.