ΠΟΔΑΡΙΚΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

ΠΟΔΑΡΙΚΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

Για το βραβείο στην Ισπανία, τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή και τα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο της τέχνης μίλησε ο Α. Γεωργούλης στην εκπομπή της Κ. Καινούργιου.

Για τη σημαντική διάκριση που έλαβε από την Ένωση για την Ανάπτυξη και Προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ADEPI) την περασμένη εβδομάδα στην Ισπανία, μίλησε στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούριου “Σούπερ Κατερίνα” στον Alpha, o ηθοποιός και Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης.

Ο Αλέξης Γεωργούλης βρέθηκε στην Ισπανία για να παραλάβει το βραβείο για την Ομάδα Φιλίας Πολιτιστικών Δημιουργιών (CCFG), της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βραβεύτηκε για το μέχρι στιγμής έργο της αναφορικά με την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων δημιουργών και ερμηνευτών και πιο συγκεκριμένα την άμεση εφαρμογή του άρθρου 18 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/790 για την δέουσα και αναλογική αμοιβή των καλλιτεχνών.

Ο Αλέξης Γεωργούλης, υπογράμμισε ότι το θέμα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα εργασίας του, ειδικά αυτή την περίοδο όπου η ΕΕ θέτει το ζήτημα της ψηφιακής μετάβασης ως προτεραιότητα. 

YouTube player

Σε ό,τι αφορά στις κακοποιήσεις και στις παρενοχλήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στον χώρο της τέχνης και του αθλητισμού, δήλωσε ότι ως μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει θέσει το θέμα προς συζήτηση στη βάση της πρόληψης τέτοιων φαινομένων, της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και της προστασίας των δικαιωμάτων καλλιτεχνών και αθλητών. Παράλληλα, εστίασε ότι χρειάζεται η αναμόρφωση του νομικού πλαισίου και η δημιουργία ενός κώδικα συμπεριφοράς.

YouTube player

Συγκεκριμένα, σε νομοθετικό επίπεδο, για τον χώρο της τέχνης έχοντας αναλάβει σκιώδης εισηγητής του Φακέλου “Η κατάσταση των καλλιτεχνών” στον οποίο έχει καταθέσει περισσότερες από 50 τροπολογίες για την βελτίωση των άρθρων του, έχει συμπεριλάβει την τροπολογία όπου: “καλούνται τα κράτη μέλη και η Επιτροπή να θεσπίσουν έναν κώδικα συμπεριφοράς ή κάποιο είδος καλλιτεχνικής πιστοποίησης διαδικασιών προκειμένου να διασφαλιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η επαγγελματική ασφάλεια και η υγεία των καλλιτεχνών ενάντια σε σεξουαλική και οποιαδήποτε άλλη παρενόχληση, πράξη βίας, εκφοβισμού ή οποιασδήποτε άλλης μορφής κατάχρησης εξουσίας, αναφορικά με την πολιτιστική παραγωγή συμπεριλαμβανομένης της καλλιτεχνικής κατάρτισης και εκπαίδευσης, όπου σύμφωνα με ειδική μελέτη: «Η ανισότητα των φύλων, όταν συνδυάζεται με ιεραρχικές σχέσεις εξουσίας, παίρνει συχνά τη μορφή του σεξισμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης, ειδικά στους πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς, όπου εμφανίζεται πιο διαδεδομένη σε σχέση με άλλους τομείς”.

Για τον χώρο του Αθλητισμού, ο Αλέξης Γεωργούλης έχει απευθυνθεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό τη “Δημιουργία ευρωπαϊκού φορέα/μηχανισμού πρόληψης, παρακολούθησης και παρέμβασης για τον αθλητισμό” με αφορμή τα περιστατικά κατάχρησης εξουσίας, κακοποίησης, βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης έως και ασέλγειας  στον χώρο του αθλητισμού, υπογραμμίζοντας ότι: “Οι δράσεις της Επιτροπής για την ισότητα των φύλων και την έμφυλη βία και η ευρωπαϊκή στρατηγική για μια πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς το πρόβλημα, γιατί τα ειδικά χαρακτηριστικά του κλάδου καθιστούν άμεση την ανάγκη ενός φορέα ειδικά για τον αθλητισμό, με μόνιμη ισχύ και παρουσία σε όλα τα κράτη μέλη, όπου να μπορούν τα θύματα κακοποίησης να απευθύνονται και να λαμβάνουν εξειδικευμένη, άμεση, θεσμική, αντικειμενική, ανεξάρτητη και απτή στήριξη. Στο παρελθόν έχουν χρηματοδοτηθεί από την Επιτροπή προγράμματα για τη διερεύνηση και την ανάδειξη του προβλήματος, ωστόσο η ισχύς τους έχει πλέον παρέλθει ή υφίστανται μόνο σε περιορισμένο αριθμό κρατών μελών .

Σκοπεύει η Επιτροπή να καλύψει στο θεσμικό κενό δημιουργώντας έναν ευρωπαϊκό φορέα/μηχανισμό πρόληψης, παρακολούθησης και παρέμβασης ειδικά για τον αθλητισμό, ή να λάβει άλλα συναφή μέτρα;”