Ομιλία του Ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – 18/01/2021

Ομιλία του Ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – 18/01/2021

Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Τοποθέτηση Α. Γεωργούλη για την σημασία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς

“Στο ψήφισμα αυτό, επίσης, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για ενιαία χρηματοδότηση και απτές πολιτικές, όπως η εξειδίκευση επαγγελματιών και η δωρεάν πρόσβαση στα Μουσεία”

YouTube player

Είναι αισιόδοξο ότι οι Ευρωβουλευτές συμφωνούν και ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διαφυλάξουν την παρακαταθήκη του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά και για να στηρίξουν την κληρονομιά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα.

Χρειάζεται να στηρίξουμε την εκπαίδευση, την κινητικότητα και την επαγγελματική απορρόφηση των ανθρώπων του κλάδου, αλλιώς οι ζημιές θα είναι ανεπανόρθωτες για τα έργα κληρονομιάς

Πρέπει να χαραχθεί πολιτική και συγκεκριμένα μέτρα στήριξης και διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και των φυσικών καταστροφών.

Απαιτείται επίσης συντονισμένη αντιμετώπιση για τα θέματα του λαθρεμπορίου αντικειμένων κληρονομιάς που γνωρίζει άνθιση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και με την ψηφιακή μετάβαση.

Και για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται ενιαία και στοχευμένη χρηματοδότηση για την κληρονομιά. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ευρωβουλευτής τόνισε:

“Σε αυτό το ψήφισμα η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών του πολιτισμού συμφωνούμε ότι για να στηρίξουμε την κληρονομιά μας πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους του κλάδου και να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις: όπως η κλιματική αλλαγή, η παράνομη κατοχή και διακίνηση – που αυξήθηκε εν μέσω πανδημίας, αλλά και προκλήσεις στην ψηφιακή μετάβαση.

Στο ψήφισμα αυτό, επίσης, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για ενιαία χρηματοδότηση και απτές πολιτικές, όπως η εξειδίκευση επαγγελματιών και η δωρεάν πρόσβαση στα Μουσεία.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι η ταυτότητά μας. Αυτή λάβαμε από τους προγόνους μας και αυτή θα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Είναι η κιβωτός της πολιτικής ζωής του ανθρώπου στο διηνεκές.

Και γι’ αυτό, η ουσιαστική στήριξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ευθύνη, αλλά και ανάγκη όλων μας. Αυτό άλλωστε δείχνει και η συμφωνία των συναδέλφων που δουλέψαμε σε αυτό”.