Η μουσική ήταν και πάντα θα είναι μία ισχυρή έκφραση όλων των διαφορετικών μας υποβάθρων και ταυτοτήτων, οι οποίες δημιουργούν την κοινή ευρωπαϊκή μας πολιτιστική ταυτότητα.
-Α. Γεωργούλης
Η εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Μουσική με τίτλο “Μια φωνή για την Ευρωπαϊκή Μουσική” πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου του 2022 από το Εθνικό Κέντρο Μουσικής και Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PFUE). Η εκδήλωση προβάλλει την επιθυμία να τοποθετηθεί η μουσική στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών θεμάτων. Στόχος είναι ενίσχυση της υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στον μουσικό τομέα μέσω της συγκέντρωσης πολλών ενεργών ευρωπαϊκών μουσικών οργανισμών προκειμένου να δημιουργηθεί μια ενιαία φωνή για την ευρωπαϊκή μουσική και να τεθεί σε κίνηση μια νέα δυναμική γύρω από βασικά θέματα: κινητικότητα, γνώση του κλάδου, καινοτομία, πράσινη μετάβαση.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εξετάστηκαν διάφορα ζητήματα από τους συμμετέχοντες, όπως:
- η αύξηση της γνώσης και των δεδομένων σχετικά με τον μουσικό τομέα
- η κινητικότητα των καλλιτεχνών και η διακίνηση του έργου τους
- η καινοτόμα και βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα
- η εξέταση βασικών ρυθμιστικών και θεσμικών ζητημάτων
Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης. Ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο μουσικός τομέας και ιδιαίτερα στην ανάγκη που υπάρχει για την δημιουργία και εφαρμογή μίας φιλόδοξης πολιτικής για την ευρωπαϊκή μουσική, δίνοντας έμφαση στην διασυνοριακή κινητικότητα.
Πιο συγκεκριμένα, κατά την τοποθέτησή του ο Ευρωβουλευτής ανέφερε:
“Η Γαλλική Προεδρία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε εθνικό επίπεδο, τα ενδιαφερόμενα μέρη του τομέα θα συζητήσουμε περαιτέρω μία φιλόδοξη πολιτιστική πολιτική η οποία θα υποστηρίζει τον στόχο για μία βιώσιμη ανάκαμψη μετά την πανδημία.
Υπό αυτή την οπτική, πιστεύω ότι όλοι μας έχουμε ένα κοινό όραμα: έναν ακμάζοντα μουσικό τομέα που θα συνεχίσει να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στο ευρωπαϊκό πολιτιστικό τοπίο.
Πώς μπορούμε να το αποκτήσουμε;
Θα πρέπει να ενώσουμε τις διαφορετικές φωνές μας για τον καθορισμό ενός κοινού οράματος και στρατηγικής για το μέλλον. Η ευρωπαϊκή ατζέντα για τη μουσική, μας παρέχει το πλαίσιο και εμείς τώρα πρέπει να την ενισχύσουμε και να την ολοκληρώσουμε.
Ως προς αυτή τη συγκεκριμένη οπτική, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες σκέψεις και προτάσεις, οι οποίες πιστεύω ότι συμβάλλουν στην συζήτηση
Είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίξουμε την ποικιλομορφία, την ανάπτυξη και την προβολή όλων των ειδών μουσικής της Ευρώπης.
Η μουσική ήταν και πάντα θα είναι μία ισχυρή έκφραση όλων των διαφορετικών μας υποβάθρων και ταυτοτήτων, οι οποίες δημιουργούν την κοινή ευρωπαϊκή μας πολιτιστική ταυτότητα.
Πρέπει, επίσης, να υποστηρίξουμε την διασυνοριακή κυκλοφορία του ευρωπαϊκού μουσικού ρεπερτορίου μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ευρωπαϊκό ρεπερτόριο τα πάει αρκετά καλά σε εθνικό επίπεδο, αλλά ο αριθμός των Ευρωπαίων καλλιτεχνών που μπορούν να μετατρέψουν μια τοπική επιτυχία σε διασυνοριακή επιτυχία είναι αρκετά περιορισμένος. Πιστεύω ότι αυτός είναι ένας επαρκής λόγος για να υποστηρίξουμε την κινητικότητα των καλλιτεχνών και της μουσικής.
Επιτρέψτε μου, επίσης, να μοιραστώ μαζί σας την ιδέα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μουσικού παρατηρητηρίου. Δεν είναι μια νέα ιδέα, έχει αναφερθεί εδώ και πολύ καιρό και νομίζω ότι είναι καιρός να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, στο ίδιο πνεύμα με το οπτικοακουστικό παρατηρητήριο. Θα είναι απαραίτητο για την καλύτερη παρακολούθηση και υποστήριξη της συλλογής δεδομένων και γνώσης του τομέα. Έτσι, θα έχουμε καλύτερη εικόνα του τρόπου δημιουργίας αποτελεσματικών πολιτικών για ολόκληρο τον μουσικό τομέα”.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:
