Ένθεση HTML μη διαθέσιμη.

Ομιλία του Αλέξη Γεωργούλη στην Επιτροπή Πολιτισμού: “Η στήριξη του Πολιτισμού σε όλα τα επίπεδα είναι αδιαμφισβήτητη και αναγκαία”

Με ομιλία του συμμετείχε ο Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού στις 13/01/2022, η οποία είχε ως θέμα τις “Κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό του 2023”. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο ζήτημα που έχει τεθεί για μείωση των κονδυλίων που αφορούν τον πολιτισμό.

YouTube player

Εκφράζοντας την ανησυχία του για τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο της COVID-19 στους Πολιτιστικούς και Δημιουργικούς Τομείς και καθώς δεν αναμένεται πλήρης ανάκαμψη των τομέων πριν από το 2024, τονίζει πως η νέα χρονιά θα πρέπει να εξασφαλίσει περισσότερα κονδύλια για τον πολιτισμό. 

Ο λόγος είναι – όπως επανειλημμένα έχει αναφέρει στην Επιτροπή Πολιτισμού – ότι ο πολιτισμός είναι ο πρώτος τομέας που χτυπήθηκε από την πανδημία και ο τελευταίος που θα ανακάμψει.

Δυστυχώς η πανδημία συνεχίζεται δύο χρόνια μετά, την ώρα που επεξεργαζόμαστε συνεχώς νέα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα οποία λόγω της φύσης της καλλιτεχνικής δραστηριότητας πλήττουν τους εργαζόμενους στον χώρο, οδηγώντας τους στην ανεργία. Για τους ίδιους λόγους οι συνθήκες που βιώνουμε, αποθαρρύνουν την πολιτιστική δημιουργία. Για το λόγο αυτό ο Ευρωβουλευτής τόνισε ότι: “Θα ήταν απαράδεκτη οποιαδήποτε μείωση των κονδυλίων για τον πολιτισμό για το 2023”.

Επιπλέον, οι νέοι χρειάζονται τη βοήθειά μας. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό που εν μέσω αυτής της πανδημίας η Ε.Ε αφιερώνει το 2022 στους νέους όπως και ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατόρθωσε να εξασφαλίσει επιπλέον 8 εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα Erasmus+ και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας. 

Είναι σημαντική ωστόσο η ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των προγραμμάτων Erasmus+ και “Δημιουργική Ευρώπη” και άλλων πηγών χρηματοδότησης της ΕΕ, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ και ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Παράλληλα, αποτελεί σημαντικό αίτημα η διοικητική απλούστευση των προγραμμάτων με σκοπό την επιτυχή υλοποίησή τους αλλά και την ενίσχυση της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και των δράσεων της νέας γενιάς σε όλη την Ευρώπη.

Βιώνοντας τον αντίκτυπο της πανδημίας μαζί με την ανάγκη η Ε.Ε να σηματοδοτεί την ελπίδα, γίνεται αμέσως κατανοητό ότι η ενίσχυση του πολιτισμού και των νέων της Ευρώπης είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ!

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Γεωργούλης σημείωσε πως: “Ενώ το ΕΚ με συντριπτική πλειοψηφία ζήτησε και ζητά να στηριχθεί ο πολιτισμός με αποτελεσματικές πολιτικές και σημαντικά ποσά, όπως είναι το 2% του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα κράτη μέλη αγνοούν αυτά τα αιτήματα, όπως και τις φωνές των πολιτών τους. 

Για αυτό θα πρέπει από την δικιά μας πλευρά να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να δείξουμε έμπρακτα ότι κατανοούμε το βάθος και τη σοβαρότητα του θέματος και να διεκδικήσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση όλων των κονδυλίων σε όλα τα εργαλεία χρηματοδότησης για τον πολιτισμό.

Μιλάμε για 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν με αφανισμό.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και οι εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι, που στερούνται από νέο πολιτιστικό προϊόν”.