Ένθεση HTML μη διαθέσιμη.

Δέκα Λαρισαίες μιλούν για την σημασία του να είσαι γυναίκα

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας #IWD2021

YouTube player

Η σύγχρονη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, στην εργασία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην εκπαίδευση και στην υγεία, ήταν το θέμα διαδικτυακής εκδήλωσης “O ρόλος της γυναίκας την εποχής της πανδημίας COVID-19”, που έγινε με πρωτοβουλία του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κ. Βασίλη Κόκκαλη και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Αλέξη Γεωργούλη.

Την εκδήλωση, χαιρέτισε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης και συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Εύη Μποτσαροπούλου.

Στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης, τόνισε πως «η Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας την φετινή χρονιά σηματοδοτείται σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο από δύο φαινόμενα ιστορικής σημασίας. Την πανδημία του covid-19, με όλες τις συνέπειες σε υγειονομικό και κοινωνικοπολιτικό επίπεδο, και το κίνημα Μe Τoo.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης υπογράμμισε πως «H Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας θεσπίστηκε ως ημέρα μνήμης των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών. Αγώνες που κερδήθηκαν, όχι μόνο υπέρ των γυναικών…αλλά υπέρ μιας πιο ανθρώπινης κοινωνίας. Γιατί δεν νοείται δίκαιη κοινωνία με τέτοιου είδους ανισότητες και διακρίσεις στους κόλπους της».

Στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε και στο ζήτημα του μισθολογικού χάσματος, αναφέροντας παράλληλα ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ΕΕ.

Σε σχέση με την πανδημία COVID-19 και την εργασιακή πραγματικότητα των γυναικών, ο κ. Γεωργούλης επεσήμανε ότι «Σήμερα, στην εποχή της πανδημίας, ο κίνδυνος της ανεργίας έχει αυξηθεί δυσανάλογα για τις γυναίκες…αφού υπολογίζεται ότι το 84% των γυναικών στην Ευρώπη, απασχολούνται κυρίως σε τομείς που έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τα μέτρα κατά της πανδημίας.»

Οι ομιλήτριες, δέκα Λαρισαίες γυναίκες, καταξιωμένες στον επαγγελματικό τους χώρο με ενεργή συμμετοχή στην κοινωνία, σχολίασαν την σημερινή κατάσταση της πανδημίας και των δυσκολιών που όλοι αντιμετωπίζουμε. Αναφέρθηκαν στις σύγχρονες επαγγελματικές συνθήκες που βιώνει μία γυναίκα, στον συνδυασμό καριέρας οικογένειας αλλά και στα διαχρονικά ζητήματα της ισότητας των φύλων.

Πιο αναλυτικά συμμετείχαν οι κ.κ.

Καλλιόπη Τζήκα (Γ. Γραμματέας στο Επιμελητήριο Λάρισας, Α’ Αντιπρόεδρος Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ)

Πόσα βήματα έχουν γίνει μέχρι σήμερα στη γυναικεία επιχειρηματικότητα;

Ποια είναι τα ποσοστά πανελληνίως και σε επίπεδο ν. Λάρισας;

Πως η πανδημία επηρεάζει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα;

Έλενα Καματέρη (Γενική Διευθύντρια ΣΘΕΒ)       

Τι κάνει μια γυναίκα «γυναίκα leader»;

Αν υπήρχαν περισσότερες γυναίκες σε θέσης ευθύνης θα είχε αλλάξει η κουλτούρα της κατάχρησης εξουσίας σε βάρος των γυναικών στον εργασιακό χώρο;

Μαρία Μπότη (Επαγγελματίας αγρότισσα)

Πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα το επιχειρείν σε ένα παραδοσιακά ανδροκρατούμενο κλάδο όπως ο αγροτικός;

Υπάρχουν περιορισμοί και αν ναι ποιοι;

– Κυριακή Σπανού (Καλλιτεχνική Διευθύντρια ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ)

Διανύουμε την περίοδο των μεγάλων αποκαλύψεων στο χώρο του θεάτρου. Πόσο θα βοηθήσει το κίνημα του metoo στο να σταματήσουν φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης;

Χάνεται η αξία του καλλιτέχνη θύτη και το καλλιτεχνικού του έργου;

Χρύσα Βουλγαράκη (Διευθύντρια της Υπηρεσίας Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας στη Λάρισα)

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας είναι ένας γυναικοκρατούμενος οργανισμός. Κατάχρηση εξουσίας μπορεί να υπάρξει και μεταξύ του ίδιου φύλου;

Το metoo θα αλλάξει τις ζωές μας;

– Σταυρούλα Σδρόλια (αρχαιολόγος, διδάκτωρ βυζαντινής αρχαιολογίας, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας)

Πως καταγράφεται ο ρόλος της γυναίκας στην περιοχή της Θεσσαλίας από την αρχαιότητα μέχρι την πρόσφατη ιστορία σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα;

Φανή Καλοκαιρινού (διευθύντρια του Λαογραφικού-Ιστορικού Μουσείου, Αρχαιολόγος, Λαογράφος)

Οι γυναίκες στο χώρο της πολιτιστικής βιομηχανίας συνεχώς αυξάνονται.  Έχουμε φτάσει σε επιθυμητά επίπεδα και πως η εμπλοκή των γυναικών επηρεάζει την οπτική της πολιτιστικής διαχείρισης;

Χάιδω (Λίλη) Αλεξούλη (πρωταθλήτρια Ελλάδας στο άλμα εις μήκος σε ανοιχτό και κλειστό στίβο)

Πόσο εύκολος είναι ο πρωταθλητισμός για μία γυναίκα;

Τι θυσίες απαιτεί;

– Μάχη Τσιοφλίκη (Διεθνής Διαιτητής Ποδοσφαίρου)

Πως καταφέρνει μια γυναίκα να καταξιωθεί και κατακτήσει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό σε ένα χώρο αμιγώς ανδροκρατούμενο όπως το ποδόσφαιρο;

– Εύη Ευαγγέλου (Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Εκπαιδεύτρια Κυκλοφοριακής Αγωγής, Προπονήτρια Ποδηλασίας)

Πόσο η άθληση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας σε καταστάσεις κρίσεων όπως η πανδημία;

Φέτος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει την Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19.Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπήρξε πάντα δραστήριο για την επίτευξη της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, και διαθέτει μόνιμη επιτροπή που ασχολείται με τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων.