Ένθεση HTML μη διαθέσιμη.

Oι Eυρωβουλευτές της CULT ζητούν την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην ψυχική υγεία των νέων

Οι Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Πολιτισμού και Εκπαίδευσης απαιτούν να αντιμετωπιστούν επειγόντως οι μόνιμες συνέπειες των μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας του COVID-19 σε παιδιά και νέους και να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την ψυχική υγεία στην εκπαίδευση.

Στην έκθεση, η οποία εγκρίθηκε με 25 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 3 αποχές, οι Ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι το κλείσιμο παρόχων προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας, των σχολείων, των χώρων εργασίας για νέους – κάτι που συνέβη σε κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, πολιτιστικών χώρων και αθλητικών εγκαταστάσεων είχαν μόνιμες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία πολλών παιδιών και των νέων στην ΕΕ.

Προτρέπουν τα κράτη μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση και την κατάρτιση πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (5,00% του ΑΕΠ το 2020) και να επενδύσουν στη βελτίωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και της ευαισθητοποίησης στα σχολεία και στην προώθηση της κατάρτισης του εκπαιδευτικού προσωπικού σχετικά με την ψυχική υγεία.

Καλούν επίσης τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να εξαλείψουν το στίγμα και τη σιωπή γύρω από θέματα ψυχικής υγείας και να ξεκινήσει μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ψυχική υγεία σε εκπαιδευτικά και επαγγελματικά ιδρύματα.

Επισημαίνουν επίσης τα σημαντικά περιφερειακά κενά σε ολόκληρη την ΕΕ όσον αφορά την πρόσβαση στην ψυχική υγεία και τους περιορισμούς σε ορισμένα κράτη μέλη όσον αφορά την επιδότηση των συνεδριών ψυχοθεραπείας από τους προϋπολογισμούς της δημόσιας υγείας.

«Η συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού έχει αφήσει βαθιά σημάδια στην ψυχή των παιδιών και των νέων. Βλέπουμε ήδη μια τεράστια αύξηση στα προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο εισηγητής Hannes Heide (S&D, AT) μετά την ψηφοφορία.

«Πρέπει να λάβουμε τα σωστά μαθήματα και να κάνουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα μακροπρόθεσμα ανθεκτικό στην κρίση. Το ασυντόνιστο και κακοσχεδιασμένο κλείσιμο σχολείων και εγκαταστάσεων αναψυχής έχει επηρεάσει σημαντικά την εμπιστοσύνη απέναντι στην πολιτική και τους θεσμούς. Η στροφή της διδασκαλίας και της φροντίδας στο ψηφιακό κόσμο έχει με τη σειρά της φέρει στο φως τεράστιες ανισότητες. Και αυτό συνδυάζεται με ένα συνεχές αίσθημα ανασφάλειας, την έλλειψη άμεσων κοινωνικών επαφών και την ξαφνική απώλεια της δυνατότητας να κάνουμε μακροπρόθεσμα σχέδια. Στο μέλλον, το κλείσιμο των σχολείων πρέπει να είναι μόνο η τελευταία λύση, γιατί το σχολείο ως κοινωνικός χώρος μάθησης και συντροφικότητας συμβάλλει καθοριστικά στην ψυχική υγεία των παιδιών και των νέων», υποστήριξε.

O Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης σε σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Πολιτισμού και Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού συνεχάρη τον Hannes Heide για την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει σχετικά με την έκθεση υπογράμμισε ότι:

«Θα ήθελα να τονίσω ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας ειδικά στους νέους ακόμη δεν έχουν εκτιμηθεί πλήρως και θα έχουν περαιτέρω αντίκτυπο που ακόμα δεν γνωρίζουμε, αλλά που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

Γι’ αυτό πιστεύω πως θα πρέπει να πιέσουμε ουσιαστικά για απτές πολιτικές, σε όλο το φάσμα, από την εκπαίδευση και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, μέχρι και την στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και την ταυτότητάς τους, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης Ευρωπαϊκής Στρατηγικής με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε μέτρα για:

  • μια ολιστική κατανόηση της υγείας που περιλαμβάνει την πλήρη σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία!
  • περισσότερες δραστηριότητες καλλιέργειας δημιουργικών και κοινωνικών δεξιοτήτων
  • περισσότερη τέχνη, πολιτισμό και αθλητισμό στα σχολικά προγράμματα σπουδών,
  • ένα δημιουργικό, δυναμικό, ευέλικτο και υγιές μαθησιακό περιβάλλον ολιστικής ανάπτυξης που θα συμπεριλαμβάνει όλους με ίσες ταχύτητες, και θα μειώνει και θα προλαμβάνει τον κίνδυνο ψυχο-σωματικών ασθενειών και μετά την ενηλικίωσή τους.

Αναμφισβήτητα, χρειάζονται περισσότερες χρηματοδοτήσεις».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Ευρωβουλευτη:

YouTube player

 

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το 64% των νέων στην ηλικιακή ομάδα 18-34 ετών διέτρεχαν κίνδυνο κατάθλιψης την άνοιξη του 2021. Η UNICEF αναφέρει ότι η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των νέων.