Α. Γεωργούλης: “Πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία στον πυρήνα της Ευρώπης”

Α. Γεωργούλης: “Πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία στον πυρήνα της Ευρώπης”

Επιμένουμε για το υψηλότερο δυνατό επίπεδο διαφάνειας. Πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία στον πυρήνα της Ευρώπης ώστε να μη διαβρώνεται από κανένα εσωτερικό ή εξωτερικό συμφέρον, για να έχουμε ακλόνητη την εμπιστοσύνη των πολιτών μας, σημείωσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Αλέξης Γεωργούλης κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 14 Φεβρουαρίου 2023 στην τοποθέτησή του σχετικά με τη “Δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Στην τοποθέτησή του ο Ευρωβουλευτής τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας η οποία σήμερα είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ. Ο φορέας αυτός θα πρέπει να έχει τόσο δυνατότητες έρευνας όσο και δυνατότητα επιβολής κυρώσεων. Στο πλαίσιο αυτό η πληροφόρηση από τρίτα μέρη, όπως δημοσιογράφοι, ΜΚΟ και whistle – blowers, θα πρέπει να προστατεύεται

Το Κοινοβούλιο έκανε έκκληση προς την ΕΕ να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο όργανο δεοντολογίας που θα παρακολουθεί όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν για πρώτη φορά την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση τον Σεπτέμβριο του 2021, για τη βελτίωση της διαφάνειας και της ακεραιότητας στη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ. 

Αυτό το όργανο θα έχει ως στόχο να εγγυηθεί ότι οι δημόσιες αποφάσεις λαμβάνονται «με σκοπό το κοινό καλό και την εμπιστοσύνη των πολιτών στα θεσμικά όργανα της ΕΕ». Θα δημιουργηθεί μέσω διοργανικής συμφωνίας (ΔΣ) μεταξύ του Κοινοβουλίου και της Επιτροπής και θα είναι ανοιχτή σε όλα τα θεσμικά όργανα, οργανισμούς και φορείς της ΕΕ, με εξουσίες έρευνας ή παροχής συμβουλών ανάλογα με το υπό εξέταση ζήτημα. Η Πρόεδρος της Επιτροπής von der Leyen δεσμεύτηκε τη σύσταση αυτού του είδους οργάνου πριν από την εκλογή της και ανέθεσε στην Αντιπρόεδρο Jourová το καθήκον.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, ο ανεξάρτητος φορέας δεοντολογίας είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τη δημοκρατική τους νομιμοποίηση. 

Οι αρμοδιότητε που θα έχει αυτός ο φορές μεταξύ άλλων θα είναι: 

  • έναρξη ερευνών για πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων στις οποίες εμπλέκονται Επίτροποι, ευρωβουλευτές και προσωπικό των συμμετεχόντων θεσμικών οργάνων, με βάση πληροφορίες από τρίτα μέρη, όπως δημοσιογράφους, ΜΚΟ, καταγγέλλοντες ή τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή – επιτρέποντας την ανωνυμία, εάν χρειάζεται.
  • παροχή συμβουλών σχετικά με κανόνες δεοντολογίας πριν, κατά τη διάρκεια και σε ορισμένες περιπτώσεις μετά τη θητεία·να βοηθήσει την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του ΕΚ στην αξιολόγηση πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων των ορισθέντων Επιτρόπων πριν από τις ακροάσεις·
  • συνεργασία με τις εθνικές αρχές και άλλους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς της ΕΕ, όπως η OLAF και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και να παρέχει καθοδήγηση, καθώς και να έχει συμμόρφωση και συμβουλευτικό ρόλο με την ικανότητα έκδοσης συστάσεων.

Το ψήφισμα προτείνει να  ενισχυθούν οι διαδικασίες κυρώσεων στο Κοινοβούλιο χωρίς καθυστέρηση, εν αναμονή της σύστασης ενός ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας, επισημαίνοντας τη συμβουλή του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή σχετικά με τη Συμβουλευτική Επιτροπή του ΕΚ.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Ευρωβουλευτή:

YouTube player