Μελέτη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Τα Α.με.Α στον κόσμο του αθλητισμού – Δημιουργώντας ευκαιρίες

Μελέτη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Τα Α.με.Α στον κόσμο του αθλητισμού – Δημιουργώντας ευκαιρίες

Η σημασία των αθλητικών διοργανώσεων και η ανάγκη δημιουργίας νέων ευκαιριών προβάλλονται μέσα από τη μελέτη τη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η αναπηρία είναι ένας πολύπλοκος, πολυδιάστατος και αμφισβητούμενος όρος για τον οποίο δεν υπάρχει κοινός ορισμός, αλλά γενικά νοείται ως μια δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ των συνθηκών υγείας και συναφών παραγόντων, τόσο προσωπικών όσο και περιβαλλοντικών. Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο, εκ των οποίων πάνω από 70 εκατομμύρια στην ΕΕ, ζουν σήμερα με αναπηρίες.

Οι επίσημες αθλητικές εκδηλώσεις για άτομα με αναπηρίες υπάρχουν πάνω από έναν αιώνα. Ο θεσμός του Silent Games – ο πρώτος διαγωνισμός για αθλητές με αναπηρία (τώρα Deaflympics) – πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1924 στο Παρίσι (Γαλλία). Τα παραδοσιακά αθλήματα τροποποιούνται ελαφρώς για να καλύψουν τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Άλλα, όπως το Μπότσια, έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τα άτομα αυτά. Ο όρος «αθλητισμός αναπηρίας» χρησιμοποιείται ως ομπρέλα για να περιγράψει αθλητικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται προς όφελος ατόμων ή αθλητών με αναπηρία. Τον τελευταίο αιώνα, διάφορα αθλήματα και διαγωνισμοί έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν υπό την αιγίδα εξειδικευμένων διεθνών οργανισμών.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει συγκεντρωτική συλλογή δεδομένων σχετικά με τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στον αθλητισμό στο επίπεδο της ΕΕ. Αντ’ αυτού, οι χώρες της ΕΕ συγκεντρώνουν μια ποικιλία μη εναρμονισμένων δεικτών, καθιστώντας αδύνατη την πραγματοποίηση ουσιαστικών συγκρίσεων.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου το 2018, η αναπηρία ή η ασθένεια είναι ο τρίτος πιο συχνά αναφερόμενος λόγος σχετικά με την αποχή από αθλητικές δραστηριότητες. Για την άρση αυτών των εμποδίων και τη βελτίωση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στον αθλητισμό, πάνω από 50 ενέργειες του Erasmus + έχουν υποστηρίξει τέτοιες δραστηριότητες από το 2014. Σε εθνικό επίπεδο, ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Ιρλανδία και οι Κάτω Χώρες, έχουν υιοθετήσει κεντρικές προσεγγίσεις βασισμένες σε εθνικές στρατηγικές και χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες. Άλλες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Ιταλίας και της Ισπανίας, ευνοούν τις στρατηγικές που αναπτύχθηκαν και εφαρμόστηκαν κυρίως σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.

Η πανδημία έχει επηρεάσει σοβαρά τις αθλητικές δραστηριότητες για άτομα με αναπηρία. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020, που έχουν προγραμματιστεί εκ νέου για τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2021, θα μεταδοθούν σε εκτιμώμενο παγκόσμιο κοινό 4,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.