Πρόσκληση Creative Europe: Έργα ευρωπαϊκής συνεργασίας (CREA-CULT-2021-COOP) – Προθεσμία 07/09/2021

Πρόσκληση Creative Europe: Έργα ευρωπαϊκής συνεργασίας (CREA-CULT-2021-COOP) – Προθεσμία 07/09/2021

Πρόσκληση Creative Europe: Έργα ευρωπαϊκής συνεργασίας (CREA-CULT-2021-COOP) – Προθεσμία 07/09/2021

Η παρούσα δράση θα υποστηρίξει ενέργειες που περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς Πολιτιστικούς και Δημιουργικούς Τομείς, για την πραγματοποίηση ενός ευρέος φάσματος δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών. Η δράση συνδέεται με το πλαίσιο πολιτικής του σκέλους «Πολιτισμός» του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» και τα οριζόντια ζητήματά του (κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ισότητα των φύλων). Τα σχέδια ευρωπαϊκής συνεργασίας προορίζονται επίσης να συμβάλουν στην υλοποίηση αναδυόμενων πρωτοβουλιών πολιτικής της ΕΕ, όπως το New European Bauhaus.

Θα δοθεί υποστήριξη σε έργα συνεργασίας που συμβάλλουν στους ακόλουθους στόχους :

  • Στόχος 1 – Διακρατική δημιουργία και κινητικότητα: ενίσχυση της διακρατικής δημιουργίας και κινητικότητας ευρωπαϊκών έργων και καλλιτεχνών ·
  • Στόχος 2 – Καινοτομία: ενίσχυση της ικανότητας των ευρωπαϊκών Πολιτιστικών και Δημιουργικών Τομέων να καλλιεργούν ταλέντα, να καινοτομούν , να ευημερούν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Διακρατική δημιουργία και κινητικότητα: Απαιτείται διακρατική συνεργασία για καλλιτεχνικούς και χρηματοδοτικούς λόγους. Σκοπός είναι να αυξηθεί η ευρωπαϊκή διάσταση της καλλιτεχνικής και δημιουργικής διαδικασίας. Η συμπαραγωγή είναι, επίσης, ένα εργαλείο για την τόνωση της δημιουργικότητας, την κοινή χρήση πόρων και τη διευκόλυνση της διακρατικής διανομής περιεχομένου και της κινητικότητας των καλλιτεχνών. Οι ενέργειες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το νέο πλαίσιο, όπως ανησυχίες για την υγεία ή το περιβάλλον και να ενσωματώνουν καινοτόμους (ψηφιακούς) τρόπους παραγωγής και διάδοσης περιεχομένου.
  2. Καινοτομία: Είναι απαραίτητη για την εξέλιξη του τομέα και την ανταγωνιστικότητά του. Η καινοτομία πρέπει να γίνει κατανοητή με έναν ευρύ τρόπο. Οι καινοτομίες δεν είναι απαραίτητα τεχνολογικής φύσης και μπορούν να περιλαμβάνουν την ανάπτυξη νέων πρακτικών ή νέων μοντέλων, αλλά και τη μεταφορά και διάδοση ορθών πρακτικών από πιο προηγμένες ευρωπαϊκές περιοχές ή τομείς σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Οι υποψήφιοι θα προσδιορίσουν και θα επιλέξουν ποιος από τους δύο προαναφερθέντες στόχους (Στόχος 1 ή Στόχος 2) ταιριάζει με τη δράση τους (η επιλογή θα πραγματοποιηθεί ακόμη και αν ορισμένα έργα υπηρετούν και τους δύο στόχους).

Θέματα και προτεραιότητες (πεδίο εφαρμογής)

Οι προτάσεις θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον μία (και όχι περισσότερες από δύο) από τις ακόλουθες προτεραιότητες:

  1. Κοινό: Αύξηση της πρόσβασης και συμμετοχής στον Πολιτισμό, καθώς και της αφοσίωσης και της ανάπτυξης του κοινού τόσο με φυσική παρουσία όσο και ψηφιακά.
  2. Κοινωνική ένταξη: Προώθηση της κοινωνικής ανθεκτικότητας και ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης μέσα/μέσω του πολιτισμού ιδίως των ατόμων με αναπηρίες, ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και ατόμων που ανήκουν σε κοινωνικά περιθωριοποιημένες ομάδες με παράλληλη ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου.
  3. Αειφορία: Συμβολή στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της νέας Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Bauhaus, ενθαρρύνοντας τους ευρωπαϊκούς Πολιτιστικούς και Δημιουργικούς Τομείς να συνδημιουργήσουν, να υιοθετήσουν και να διαδώσουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, καθώς και να ευαισθητοποιήσουν την αειφόρο ανάπτυξη μέσω του πολιτιστικού τους δραστηριότητες.
  4. Νέα τεχνολογία: Να βοηθήσει τους ευρωπαϊκούς Πολιτιστικούς και Δημιουργικούς Τομείς να εκμεταλλευτούν πλήρως τις νέες τεχνολογίες για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, καθώς και να επιταχύνουν την ψηφιακή μετάβασή τους ως απάντηση στην κρίση COVID-19.
  5. Διεθνής διάσταση: Να αναπτυχθεί η ικανότητα στους ευρωπαϊκούς Πολιτιστικούς και Δημιουργικούς Τομείς, συμπεριλαμβανομένων των μικρών οργανισμών, να δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο – στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να επιλέξουν στο μέρος Γ του εντύπου αίτησης με ποιο πολιτιστικό τομέα σχετίζεται η προτεινόμενη ενέργεια.

Τομεακές προτεραιότητες: Για το 2021, καθορίστηκαν οι ακόλουθες στοχοθετημένες ετήσιες προτεραιότητες για τους τομείς της μουσικής, των εκδόσεων, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της αρχιτεκτονικής. Αυτές προέκυψαν από τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη, με σκοπό την υποστήριξη δραστηριοτήτων ανάπτυξης ικανοτήτων.

Τα έργα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες τομεακές προτεραιότητες:

  • Για τον τομέα του βιβλίου (εκδόσεις): Ενίσχυση της ικανότητας των επαγγελματιών του βιβλίου ως προς τις πωλήσεις δικαιωμάτων μετάφρασης ή προσαρμογής με σκοπό την αύξηση της κυκλοφορίας των ευρωπαϊκών λογοτεχνικών έργων, και ιδίως έργων γραμμένων σε λιγότερο χρησιμοποιούμενες γλώσσες, στην Ευρώπη και πέραν αυτής .
  • Για τον τομέα της μουσικής : Με βάση την προπαρασκευαστική δράση της Music Moves Europe 2018-2020 για τη μουσική και λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες συνθήκες της πανδημίας και τον αντίκτυπό της, επιδιώκεται η ενίσχυση της ικανότητας των επαγγελματιών της μουσικής για:
    1. Δημιουργία μουσικής, προώθηση, διανομή και δημιουργία εσόδων, βοηθώντας τον κλάδο να αντιμετωπίσει με συγκεκριμένο τρόπο νέες ψηφιακές, νομικές και τεχνικές τάσεις που απορρέουν από καινοτομίες στην αγορά και νέα επιχειρηματικά μοντέλα, ή
    2. Διασυνοριακή κυκλοφορία ευρωπαϊκών μουσικών και μουσικών εξαγωγών πέρα ​​από τα σύνορα της ΕΕ.
  • Για τον τομέα της αρχιτεκτονικής : Ενίσχυση της ικανότητας των ευρωπαίων αρχιτεκτόνων για:
    1. Επικοινωνία, συν-δημιουργία και διαμεσολάβηση με πολίτες και σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς στον σχεδιασμό και τις διαδικασίες κατασκευής ή
    2. Eνσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και ιδίως των νέων Ευρωπαϊκών Aρχών του Bauhaus στις πρακτικές τους ή
    3. Διεθνοποίηση της σταδιοδρομίας στην Ευρώπη και πέραν αυτής.
  • Για τον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς: Ενίσχυση της ικανότητας των επαγγελματιών της πολιτιστικής κληρονομιάς:
    1. Ερμηνεία, επικοινωνία και παρουσίαση της πολιτιστικής κληρονομιάς με σκοπό την ανάπτυξη σχέσεων με το κοινό και τα ενδιαφερόμενα μέρη, λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνολογικές και ψηφιακές μεθόδους δημιουργίας περιεχομένου και παρουσίασης της αρχειοθετημένης παραγωγής.
    2. Ψηφιοποίηση υλικού πολιτιστικής κληρονομιάς, τοποθεσιών και ιστορικών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τεχνολογιών 3D και AI.
    3. Διαχείριση κινδύνων για την πολιτιστική κληρονομιά – με έμφαση στην πρόληψη και την ετοιμότητα σε σχέση με φυσικούς και μη φυσικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής και του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν, στο έντυπο της αίτησης, τεκμηριωμένη στρατηγική και περιγραφή του τρόπου με τον οποίο σκοπεύουν να εφαρμόσουν τις επιλεγμένες προτεραιότητες.

Οριζόντια ζητήματα

Οι προτάσεις λαμβάνουν υπόψη τα οριζόντια ζητήματα της ένταξης, της ποικιλομορφίας της ισότητας των φύλων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Πρόκειται για μία στρατηγική σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των καίριων θεμάτων. Η καταπολέμηση αυτών των ζητημάτων θα πρέπει να περιγράφεται στο έντυπο αίτησης. Ο βαθμός στον οποίο τα ζητήματα θα αντιμετωπιστούν μέσω της πρότασης θα αξιολογηθεί βάσει του κριτηρίου ανάθεσης «Συνάφεια».

Αναμενόμενος αντίκτυπος

Η δράση αυτή αναμένεται να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Πολιτισμού, να αυξήσει την ευρωπαϊκή διάσταση της δημιουργίας και της κυκλοφορίας του ευρωπαϊκού καλλιτεχνικού περιεχομένου, καθώς και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη, τον πειραματισμό, τη διάδοση ή την εφαρμογή νέων και καινοτόμων πρακτικών.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.