Έργα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας Μεγάλης Κλίμακας (CREA-CULT-2022-COOP-3)

Έργα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας Μεγάλης Κλίμακας (CREA-CULT-2022-COOP-3)

Η παρούσα δράση υποστηρίζει έργα που περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς Πολιτιστικούς και Δημιουργικούς Τομείς, για την υλοποίηση μεγάλης ποικιλίας δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο πολιτικής του σκέλους Πολιτισμός του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη και τα οριζόντια ζητήματά του (συμμετοχικότητα, μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ισότητα των φύλων). Τα έργα ευρωπαϊκής συνεργασίας έχουν επίσης σχεδιαστεί για να συμβάλλουν στην εφαρμογή αναδυόμενων πρωτοβουλιών πολιτικής της ΕΕ όπως το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus.

Τα έργα ευρωπαϊκής συνεργασίας είναι ανοιχτά σε όλους τους Πολιτιστικούς και Δημιουργικούς τομείς. Ωστόσο, δεδομένου ότι η δράση αυτή αποσκοπεί στην επιδίωξη των στόχων του σκέλους CULTURE του προγράμματος, έργα που αφορούν αποκλειστικά οργανισμούς από τον οπτικοακουστικό τομέα και έργα αποκλειστικά οπτικοακουστικού περιεχομένου δεν χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος.

Η δράση αφορά έργα μεγάλης κλίμακας:

  • Η κοινοπραξία αποτελείται από τουλάχιστον 10 οντότητες από 10 διαφορετικές επιλέξιμες χώρες.
  • Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης της ΕΕ είναι 2.000.000 ευρώ ανά έργο.
  • Το ποσοστό χρηματοδότησης είναι 60%

Θα δοθεί υποστήριξη σε έργα συνεργασίας που συμβάλλουν σε έναν από τους ακόλουθους στόχους:

  • Στόχος 1 – Διακρατική δημιουργία και κυκλοφορία: ενίσχυση της διεθνικής δημιουργίας και κυκλοφορίας ευρωπαϊκών έργων και καλλιτεχνών.
  • Στόχος 2 – Καινοτομία: ενίσχυση της ικανότητας των ευρωπαϊκών Πολιτιστικών και Δημιουργικών Τομέων να καλλιεργούν ταλέντα, να καινοτομούν, να ευημερούν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

Εκτός από τη συμβολή στους στόχους που αναφέρονται παραπάνω, τα έργα θα καλύπτουν τουλάχιστον μία (και όχι περισσότερες από δύο) από τις ακόλουθες προτεραιότητες:

  • Κοινό: αύξηση της πολιτιστικής πρόσβασης και της συμμετοχής στον πολιτισμό, καθώς και της δέσμευσης και ανάπτυξης του κοινού τόσο σε φυσικό όσο και σε ψηφιακό επίπεδο.
  • Κοινωνική ένταξη: προώθηση της κοινωνικής ανθεκτικότητας και ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης στον/μέσω του πολιτισμού, ιδίως για άτομα με αναπηρίες, άτομα που ανήκουν σε μειονότητες και άτομα που ανήκουν σε κοινωνικά περιθωριοποιημένες ομάδες, καθώς και του πολιτιστικού διαλόγου.
  • Βιωσιμότητα: σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus, τη συνδημιουργία, την υιοθέτηση και τη διάδοση πιο φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών, καθώς και για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την αειφόρο ανάπτυξη μέσω πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
  • Ψηφιακή μετάβαση: να βοηθήσει τους ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς να αναλάβουν ή να επιταχύνουν την ψηφιακή τους μετάβαση, ως απάντηση στην κρίση του COVID-19.
  • Διεθνής διάσταση: ανάπτυξη της ικανότητας των ευρωπαϊκών πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων βάσης και των μικροοργανισμών, να δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο – στην Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν.

Πέρα από αυτές τις προτεραιότητες, έχουν καθοριστεί ετήσιες τομεακές προτεραιότητες για την ενίσχυση της τομεακής προσέγγισης του προγράμματος. Αυτές οι προτεραιότητες βασίζονται σε πολιτικούς διαλόγους και διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη για να ανταποκριθούν σε κοινές ανάγκες που οι προκλήσεις απαιτούν μια πιο στοχευμένη προσέγγιση.

Ετήσιες προτεραιότητες ανά τομέα: για το 2022, έχουν προσδιοριστεί δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων (όπως δραστηριότητες κατάρτισης, δικτύωσης ή πρόσβασης στην αγορά και βοήθεια στους τομείς να γίνουν πιο ανθεκτικοί) για τους ακόλουθους τομείς: μουσική, βιβλίο και εκδόσεις, αρχιτεκτονική, πολιτιστική κληρονομιά, μόδα και σχέδιο, βιώσιμος πολιτιστικός τουρισμός. 

Ενδεικτικά, το 20% του προϋπολογισμού που διατίθεται για τη δράση αυτή αξιοποιηθεί για τη στήριξη έργων που αφορούν τις συγκεκριμένες τομεακές δραστηριότητες.

Αναμενόμενος αντίκτυπος

Η δράση αυτή αναμένεται να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού, να αυξήσει την ευρωπαϊκή διάσταση δημιουργίας και κυκλοφορίας ευρωπαϊκού καλλιτεχνικού περιεχομένου καθώς και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη, πειραματισμό, διάδοση ή εφαρμογή νέων και καινοτόμων πρακτικών.

Χρήσιμα έγγραφα

  1. Επιλέξιμες χώρες: όπως περιγράφεται στην ενότητα 6 της Πρόσκλησης
  2. Προϋποθέσεις επιλεξιμότητας: όπως περιγράφεται στις ενότητες 5 και 6 της Πρόσκλησης.
  3. Μέγεθος και διάταξη πρότασης
  4. Όρια και διάταξη πρότασης: Το μέρος Β της αίτησης (τεχνική περιγραφή) περιορίζεται σε 70 σελίδες κατ’ ανώτατο όριο. Ανατρέξτε στην ενότητα 5 της Πρόσκλησης.
  5. Αξιολόγηση: Τα κριτήρια αξιολόγησης, η βαθμολογία και η διαδικασία περιγράφονται στις ενότητες 8 (Διαδικασία αξιολόγησης και ανάθεσης) και 9 (κριτήρια ανάθεσης).

 

Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα:

Δημοσίευση πρόσκλησης: 1 Φεβρουαρίου 2022

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 5 Μαΐου 2022, 17:00 (ώρα Βρυξελλών)

Περίοδος αξιολόγησης: Μάιος-Οκτώβριος 2022

Ενημέρωση των αιτούντων: Νοέμβριος 2022

Υπογραφή συμφωνίας επιχορήγησης: Δεκέμβριος 2022-Φεβρουάριος 2023

 

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την Πρόσκληση εδώ.

Μπορείτε να βρείτε το πρότυπο Πρότασης εδώ.