O COVID-19 Επιτίθεται στον Πολιτισμό

Ο COVID – 19 επιτίθεται στον πολιτισμό

του Αλέξη Γεωργούλη*

 

Οι άνθρωποι του πολιτισμού από την πρώτη ημέρα της πανδημίας, στέκονται δίπλα στην κοινωνία. Αξιοποιούν για το κοινό καλό την δημόσια απήχηση της εικόνας τους, για να περάσουν μηνύματα αλληλεγγύης και να στηρίξουν την κοινωνία. Η κοινωνία, τις ώρες αυτές, στρέφεται στον πολιτισμό, για να βιώσει ανώδυνα τον υποχρεωτικό εγκλεισμό, να εκτονώσει αρνητικά συναισθήματα, να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και ν’ αντλήσει ελπίδα. Στο σπίτι που μένουμε, τα βιβλία, οι ταινίες, η μουσική, το έργο, δηλαδή, των καλλιτεχνών, είναι οι μεγαλύτεροι σύμμαχοί μας ενάντια στην απομόνωση. 

Οι επιχειρήσεις του πολιτισμού και του πολιτιστικού τουρισμού, καθώς επίσης και οι καλλιτέχνες, οι τεχνικοί και οι εργαζόμενοι του θεάματος, έχουν οδηγηθεί σε οικονομική απόγνωση. Όλες οι πτυχές του επαγγέλματός τους επαφίενται στην κοινωνικοποίηση των πολιτών. 

Ο φόβος που επικράτησε πριν την γενικευμένη καραντίνα, οδήγησε πολλούς θεατρικούς και μουσικούς χώρους, να σταματήσουν την λειτουργία τους, πριν την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση που θεωρείται ορόσημο για να υπαχθούν στο καθεστώς αποζημίωσης των 800 ευρώ. 

Οι λύσεις του ψηφιακού διαμοιρασμού βιβλίων και οπτικοακουστικού περιεχομένου ή αναμετάδοσης θεαμάτων που μαγνητοσκοπήθηκαν επειγόντως, – δεδομένου του COVID-19 – δημιουργεί νέα δεδομένα στις εργασιακές σχέσεις. Δημιουργεί παράλληλα την ανάγκη για προστασία και απόδοση των οικονομικών απολαβών, για την πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών και καλλιτεχνών.

Η μέχρι στιγμής χρηματοδοτική κινητοποίηση σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση του COVID-19 δεν περιλαμβάνει καμία ειδική πρόβλεψη για τον κλάδο. Γι αυτό, μεμονωμένα οι χώρες, ανακοινώνουν μέτρα στήριξης.

Μετά την κρίση κινδυνεύουμε να χάσουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα, μη στηρίζοντας την πολιτιστική μας παραγωγή και να βιώσουμε φαινόμενα, αντίστοιχα, της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, που εισάγαμε πολιτισμό σε τιμή ευκαιρίας από άλλες χώρες. Ας πάρουμε το παράδειγμα άλλων χωρών του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η Γερμανία ανακοίνωσε χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 50 δισ. ευρώ προς τον κόσμο των τεχνών, “τα χρήματα θα διατεθούν, καταρχήν, στους αυτοαπασχολούμενους καλλιτέχνες και σε μικρές επιχειρήσεις”, δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός πολιτισμού Μόνικα Γκρούτερς. Η Αγγλία, όπως ανακοίνωσε το Arts Council, θα δώσει το ποσό των 160 εκατ. λιρών για να χρηματοδοτήσει πολιτιστικούς οργανισμούς και μεμονωμένους αυτοαπασχολούμενους καλλιτέχνες να αντιμετωπίσουν την κρίση που προκαλεί ο COVID-19. Μέτρα έχουν ανακοινώσει η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία.

Στην Ελλάδα, αρκεστήκαμε στην σύντομη παράταση κατάθεσης πολιτιστικών προτάσεων για το 2020, στην παράταση του χρονικού πλαισίου υλοποίησης των ήδη χρηματοδοτούμενων έργων και στο κάλεσμα για καταγραφή των ζημιών προς τους φορείς. 

Τι θα γίνει με την καταβολή δεδουλευμένων και καταβληθέντων δαπανών για παραγωγές που ακυρώθηκαν λόγω COVID-19;

Θα υπάρξουν ελαφρύνσεις σε φόρους και εισφορές;

Θα υπάρξει νέα πολιτική για την διασφάλιση της πρόσβασης των εργαζομένων του πολιτισμού, σε περίθαλψη, ασφάλιση και επίδομα ανεργίας; 

Ο κλάδος της δημιουργικής και πολιτιστικής βιομηχανίας θεωρείται ούτως ή άλλως ένας από τους πιο επισφαλείς της οικονομίας. Σήμερα, με το ξέσπασμα της πανδημίας, ζούμε την πιο δύσκολη περίοδο εργασιακής και μισθολογικής ανασφάλειας. Η βοήθεια χρειάζεται να είναι μεγάλη και σχεδιασμένη μακροπρόθεσμα, για να δώσει πνοή σε μία βιομηχανία που νοσεί, αλλά επιμένει να μας εμψυχώνει, μένοντας δίπλα μας.

*Ο Αλέξης Γεωργούλης είναι ηθοποιός & ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία