Ένθεση HTML μη διαθέσιμη.

Ομιλία Ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη στην Ειδική Επιτροπή Καταπολέμησης του Καρκίνου – 04/02/2021

“Κομμάτι της συνολικής αντιμετώπισης της ασθένειας, είναι και η προσπάθεια που κάνουν οι ασθενείς αλλά και οι συγγενείς των ασθενών στο μετεγχειρητικό ή μετα-θεραπευτικό στάδιο”
YouTube player

To ζήτημα της επανένταξης των επιζώντων καρκινοπαθών στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή, έθιξε με ομιλία του στην Ειδική Επιτροπή Καταπολέμησης του Καρκίνου, ο Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης. Η συζήτηση αφορούσε το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου και την ανταλλαγή απόψεων για τους πυλώνες του Σχεδίου με την Επίτροπο για την Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Ο Ευρωβουλευτής, υποστήριξε ότι “Υπάρχει μια γενική αντίληψη ότι η περίοδος των επεμβάσεων και των θεραπειών είναι η πιο δύσκολη περίοδος. Κομμάτι όμως της συνολικής αντιμετώπισης της ασθένειας, είναι και η προσπάθεια που κάνουν οι ασθενείς αλλά και οι συγγενείς των ασθενών στο μετεγχειρητικό ή μετα-θεραπευτικό στάδιο. Είναι πολύ δύσκολο για έναν επιζώντα καρκινοπαθή, να επανενταχθεί στην κοινωνία, ξεκινώντας από την αρχή”, υπογραμμίζοντας την σημασία της ενίσχυσης του τέταρτου πυλώνα που αφορά στην ποιότητα ζωής των επιζώντων καρκινοπαθών.

Στο πλαίσιο αυτό, το ερώτημα το οποίο έθεσε προς την επίτροπο είναι: “Λαμβάνοντας υπόψιν ότι αναφερόμαστε στο 40% του πληθυσμού της Ευρώπης που προβλέπεται να νοσήσει μέχρι το 2035, τι πολιτικές πρόκειται να αναπτυχθούν ώστε η κοινωνική επανένταξη των επιζώντων καρκινοπαθών, καθώς και των φροντιστών τους, να βελτιωθεί;”.

Η Επίτροπος, ως προς την ερώτηση του Ευρωβουλευτή, υποστήριξε ότι “...είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περίπου 12 εκ. Ευρωπαίοι πολίτες που έχουν επιζήσει από τον καρκίνο και περίπου 300 χιλ. από αυτούς είναι επιζώντες παιδικών καρκίνων. Και γνωρίζουμε ότι οι επιζώντες και οι οικογένειές τους αλλά και οι φροντιστές τους, στους οποίους αναφέρθηκε ο Ευρωβουλευτής κ. Γεωργούλης, βιώνουν πολύ σημαντικές προκλήσεις και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να εστιάσουμε στην ποιότητα ζωής μετά τη νόσο”.