ΆΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΟΧΗ

ΆΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΟΧΗ

Η συνοχή περνάει μέσα από τον πολιτισμό

Υγειονομική κρίση και οικονομική κρίση, μεμονωμένα ή συνδυαστικά, αυτό που ζούμε τον τελευταίο χρόνο, έχει επηρεάσει κάθε νοικοκυριό και κάθε εργαζόμενο, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ειδικά ο χώρος της τέχνης και του πολιτισμού δέχθηκε ένα βάναυσο χτύπημα, με αποτέλεσμα να χάσει το 80%, σύμφωνα με εκτιμήσεις, του κύκλου εργασιών του, για το 2020. Στον αντίποδα, την σημασία της τέχνης και του πολιτισμού, την είδαμε και την νιώσαμε έντονα την περίοδο της πρώτης απαγόρευσης όπου σύσσωμη η κοινωνία σε όλες τις χώρες στράφηκε στα βιβλία, στις ταινίες, στη μουσική, στο θέατρο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρώτο σοκ.

Εκτός όμως από τον κοινωνικό αντίκτυπο που έχουν οι Δημιουργικοί και Πολιτιστικοί Τομείς (ΔΠΤ), έχουν και σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο, καθώς αποτελούν ένα σημαντικό πυλώνα της ευρωπαϊκής οικονομίας, καλύπτοντας 7,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και αντιπροσωπεύοντας το 4% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν τα στοιχεία που μαρτυρούν ότι στους ΔΠΤ απασχολούνται σε πολύ μεγάλο ποσοστό ομάδες υψηλής προτεραιότητας για την ΕΕ ως προς την απασχόληση, όπως είναι οι νέοι, οι γυναίκες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SMEs).

Η απότομη στροφή στην παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, από τη μία πλευρά δημιούργησε την ελπίδα ότι η νέα ψηφιακή εποχή θα είναι σύμμαχος σε αυτή την κρίση, από την άλλη πλευρά ενέχει κινδύνους για την ποιότητα του καλλιτεχνικού αποτελέσματος και την αμοιβή των δημιουργών και των ερμηνευτών.

Τον περασμένο Μάιο, με επιστολή μου, ζήτησα από τις μεγάλες πλατφόρμες που λειτουργούν στον ευρωπαϊκό χώρο, να στηρίξουν έμπρακτα τους καλλιτέχνες. Η απάντηση που έλαβα, είναι πως προχώρησαν σε ενέργειες από τη μεριά τους για τη βελτίωση της πρόσβασης των καλλιτεχνών στις δικές τους υπηρεσίες και σε φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες. Ωστόσο, αυτό που οφείλουμε στους καλλιτέχνες, δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά να λάβουν αυτά που αξίζουν. Για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική η άμεση εφαρμογή του Άρθρου 18 της Οδηγίας περί πνευματικών δικαιωμάτων στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, το οποίο εξασφαλίζει την δέουσα και αναλογική αμοιβή των δημιουργών και ερμηνευτών.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το Ψήφισμα για την Πολιτιστική Ανάκαμψη της Ευρώπης, στο οποίο συνέβαλα από την ομάδα της GUE/NGL, θελήσαμε να αναδείξουμε την σημασία του πολιτισμού στην ευρωπαϊκή κοινωνία και οικονομία και προτείναμε δέσμη ενεργειών προς τα κράτη – μέλη, για την ανάκαμψη του πολιτισμού.

…………… συνέχεια του άρθρου στον σύνδεσμο https://www.epohi.gr/article/37766/h-synohh-pernaei-mesa-apo-ton-politismo