Ένθεση HTML μη διαθέσιμη.

Αλέξης Γεωργούλης: “Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μαζί πάμε παραπέρα”

Καθώς η τελική έκθεση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης (CoFoE) παραδίδεται στους προέδρους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ στο Στρασβούργο στις 9 Μαΐου, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, ακτιβιστές, καλλιτέχνες και πολιτιστικοί λειτουργοί υπενθυμίζουν στους λήπτες αποφάσεων τον κρίσιμο ρόλο του τον πολιτισμό και τις τέχνες στην οικοδόμηση ενός δημοκρατικού, ανοιχτού, διαφορετικού και χωρίς αποκλεισμούς μέλλοντος για την Ευρώπη.  

Μέρος στην εκδήλωση έλαβε και ο Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης, ο οποίος τόνισε την σπουδαιότητα του πολιτισμού για την Ευρώπη και την αναγκαιότητα να ληφθεί σοβαρά υπόψη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ όπως είναι η κλιματική αλλαγή. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

“Δυστυχώς, ο πολιτισμός δεν φαίνεται να έχει υψηλή προτεραιότητα ούτε στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ούτε στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Επομένως, είναι σημαντικό να διατηρούμε στενή επαφή μαζί σας και να εργαστούμε μαζί για να διαμορφώσουμε το μέλλον του πολιτισμού της Ευρώπης και μιας ευρωπαϊκής πολιτιστικής παραγωγής. 

Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι ορισμένες από τις προτάσεις σας περιλαμβάνονται ήδη όχι μόνο στην προσωπική μου άποψη και νοοτροπία, αλλά και στις πολιτικές μου προτεραιότητες και στις ερωτήσεις, τις επιστολές, τις τροπολογίες και τις συνολικές δράσεις για τις οποίες διαπραγματεύομαι και αγωνίζομαι κατά τη διάρκεια της εργασίας μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και επίσης σε συνεργασία με τους συναδέλφους μου στην Ομάδα Φιλίας Πολιτιστικών Δημιουργών, όπως:

o να συμπεριληφθούν οι τέχνες και ο πολιτισμός στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης

o να συμπεριληφθεί η καλλιτεχνική εκπαίδευση στα σχολικά προγράμματα και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα

o να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για εργασία και δίκαιες συνθήκες εργασίας που θα διασφάλιζε επίσης την ευημερία και ένα ελάχιστο εισόδημα για όλους τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, προστατεύοντας έτσι τα πολιτιστικά οικοσυστήματα”.

YouTube player

 

Ο Αλέξης Γεωργούλης και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, καλλιτέχνες, ακτιβιστές, πολιτιστικοί εργαζόμενοι και νέοι συγκεντρώθηκαν έτσι ώστε να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί από τους φορείς λήψης αποφάσεων. Τώρα, καθώς η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης πλησιάζει στο τέλος της, οι κοινότητες σε ολόκληρη την ΕΕ ζητούν συνεχή διάλογο με λιγότερο εκπροσωπούμενες ομάδες και συμμετοχή χωρίς αποκλεισμούς στο σχεδιασμό δημόσιας πολιτικής σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο. Στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία και των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, οι πολίτες ζητούν μια κεντρική θέση για τον πολιτισμό ως μέσο δημιουργίας ελεύθερων, δημοκρατικών και συνεκτικών κοινωνιών. Για να ενισχύσουν τη φωνή τους. 

Η εκστρατεία #AmplifyinAction συνοδεύεται από μια σειρά διαδικτυακών και μη συζητήσεων και συνομιλιών που παρουσιάζουν πολιτιστικές προοπτικές για τις ευρωπαϊκές προκλήσεις, κάνοντας την Ευρώπη πιο περιεκτική, πιο δημοκρατική, πιο πολιτιστικά συνειδητοποιημένη και ένα καλύτερο μέρος για να ζεις. 

Η εκστρατεία #AmplifyinAction είναι αποτέλεσμα μιας συνεργασίας ενός έτους μεταξύ κοινοτήτων σε 12 ευρωπαϊκές χώρες που εργάζονται σε κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς τρόπους. Πάνω από 350 άτομα συζήτησαν ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της χάραξης πολιτικής τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πρότειναν μια ποικιλία ιδεών, προβληματισμών και συστάσεων για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης.